Vijf tips die je al kent, maar die toch oh zo prettig lezen en misschien wel die collega van nut kunnen zijn.

May the force be with you and your password
Je account van die of die online shopping mall, je bank-app, die keer dat je je inschreef bij een luchtvaartmaatschappij om je tickets te boeken, de Smartschoolaccount die je kreeg om je kind online op te volgen, je eigen wificode thuis … Wachtwoord na wachtwoord na wachtwoord. Je wordt er terecht gek van. Hetzelfde wachtwoord gebruiken is een duidelijke no-go. Hoofd- en kleine letters, speciale tekens, cijfers, het moet er allemaal in. Keer op keer opnieuw.
Een goeie tip is om van je wachtwoord een wachtzin te maken en daarin te spelen met cijfers en speciale tekens. Bijvoorbeeld Ikh44t$pru!ten is compleet verkeerd, want spruiten zijn wél lekker, maar veiligheidsgewijs scoort het dan wel weer 11 op 10.
Dit filmpje van cabaretier Pieter Derks, zo herkenbaar en Pieter vertelt het gewoon erg prettig.

Check de afzenders van mails en berichten
Phishing, steeds vaker en steeds meer. Berichten die je bankinstelling je stuurt, Bpost die je gegevens nodig heeft voor een pakje dat bij hen bleef liggen, Windows of Apple die iets van jouw gegevens kwijtgespeeld zijn. Yeah right. Een tikje naïef zijn is best charmant, maar overdrijf niet. Wanneer de mededeling van je bank, internetshop, Bpost en konsoorten écht zo belangrijk is, dan kunnen ze je absoluut zeker op een andere manier bereiken dan met een mailtje. Als ze per se iets van je moeten, dan komen ze desnoods wel aan je voordeur bellen, maar een pseudo-echt mailtje, nee, dat doen ze niet.
Een goeie tip: Enige notie van goeie spelling en grammatica in het Nederlands en Engels of simpelweg de werkwoordspelling -dt-fouten- helpen je al een serieus eind op weg om waar van vals te onderscheiden.

Download niet om het even wat
De App- en Playstores bulken van de meest uiteenlopende apps om je het leven zo aangenaam en makkelijk mogelijk te maken. Maar zijn die apps allemaal zo onschuldig? Natuurlijk zijn ze dat niet. Voor je een app downloadt, kijk zeker naar de reviews. Een app met amper of net immens veel positieve reviews, daar mag je aan gaan twijfelen. Een spelletje dat je om bepaalde toestemmingen vraagt, laat ook dan maar een alarmbelletje afgaan. Toegang verlenen aan apps die je niet of te weinig kent om je contacten, foto’s, locatie en dergelijke te gebruiken, doe het maar niet. Ook hier geldt weer dat je de naam van de apps die je wil installeren correct schrijft. Net zoals bij websites zijn er ook malafide figuren die apps haast perfect nabootsen en rekenen op het verkeerd intikken op je toestel.

Free wifi voor privézaken? 
Handig hé, overal wifi kunnen gebruiken. En dan nog gratis. Let op met al die gratis netwerken die je publiek kunt gebruiken. De gegevens die je daar deelt, de dingen die je dan doet, zijn lang niet zo geheim als je wel zou durven denken. Trouwens, je provider voorziet in de meeste abonnementen al een zodanig grote databundel dat je die amper elke maand op krijgt. Apps zoals Facebook, Twitter … laten veel providers je zelfs onbeperkt gebruiken. En wil je toch Netflixen op je smartphone ergens onderweg, download je film of serie dan thuis. Of probeer misschien eens een boek. Het doet je vast ook goed.

Sociale media
Het kan inderdaad erg fijn zijn om dingen direct te delen, maar het kan ook gigantisch onverstandig zijn. Wil je dan toch vanop je reisbestemming je vrienden laten watertanden door een exotisch strand en cocktails te posten? Doe het dan in een beperkte chatgroep. Gooi je vakantiekiekjes pas achteraf online voor de hele wereld. Hoe onschuldig het ook lijkt wanneer je “Vanaf morgen eindelijk 2 weken genieten in het verre Bali” post, je zou het je kunnen beklagen bij je terugkeer.

Vijf tips. Voor elke vinger één. Voor vandaag en alle dagen die volgen.
Graag gedaan.